• Menstruációs zavarok
  • Ösztrogéndominancia
  • Endometriózis
  • COS és PCOS
  • Súlyos PMS tünetek
  • Korai menopauza
  • Androgén – férfias jellegű- tünetek
  • Mellékvese kimerülés = kortizol hiány

Ezek csak a leggyakrabban előforduló panaszok, melyekkel a nők fel szoktak keresni.

Kompexitásukból kifolyólag ezek a problémák több szakterületet is érintenek (Belgyógyászat, Nőgyógyászat, Endokrinológia, Diabetológia stb.) így a betegek többnyire orvosi diagnózissal és részletes (vagy kevésbé részletes) kezelési utasításokkal érkeznek meg hozzám.

Ezzel szemben olyan is előfordul, hogy valakinél az első találkozás alkalmával felvett, részletes anamnézis során derül ki, hogy mi is lehet a probléma hátterében és a gyanút később labor vagy képalkotó vizsgálatok igazolják.

Mára bebizonyosodott, hogy ezeknek a betegségeknek kialakulásában legnagyobb szerepe a táplálkozásunknak és életmódunknak van, és csak elenyésző részük fogható a genetikánkra.

Ez azért jó hír, mert ebben az esetben lehetőségünk van nagy mértékben javítani az állapotunkon, csak meg kell tudnunk, hogyan!

Ilyenkor még fontosabb az egyénre szabott terápia, hiszen egy PCOS-ben vagy Endometriózisban szenvedő beteg lehet súlyosan alultáplált és kórosan elhízott is, melynek értelemszerűen egész más lesz a terápiája. Ha pedig társul hozzá IR, diabetes vagy egyéb anyagcsere probléma, akkor ezeket is figyelembe kell venni.

Hosszadalmas és sokszor rögös az út a gyógyuláshoz, de ha a gyógyszeres kezelést nem támogatja az életmód megváltoztatása, akkor a betegségünket csak tünetileg kezeltük és legjobb esetben is csak késleltetjük a progressziót. Komoly eredményeket csak komoly energiabefektetés árán tudunk elérni, viszont az biztosan tartó is lesz!

Sajnos gyermekeink életébe is egyre korábban jelentkezhetnek hasonló problémák, hiszen a nemi érés is egyre korábbi életszakaszra tehető. A gyermek dietetikáról itt olvashat bővebben.

Az internetről történő információszerzés hasznos lehet, de mindenkit óva intenék attól, hogy ezek alapján diagnosztizálja önmagát vagy másokat. Inkább bízzuk az orvosokra!

Photo by Laura BC from Burst 
Photo by Wynne Neilly from Burst