Pajzsmirigy elégtelenség dietetikai kezelése

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás – Hashimoto

A pajzsmirigy hormonjai azon kevés hormonok közé tartoznak, melyek a test minden egyes sejtjére hatnak, az anyagcseréjük sebességét állítják be. Hiányuk az élettel összeegyeztethetetlen, de tartósan túl magas szintjük is betegségekhez vezethet.

A pajzsmirigy az energiaközpontunk! Gyakorlatilag Ő határozza meg, hogyan érezzük magunkat!

Működését az agyalapi mirigy szabályozza egy stimuláló hormon, a TSH segítségével. Ezt szokták figyelni a laborokban. A TSH a visszacsatolás elvén működik, vagyis ha magas a szintje a vérben, akkor a mirigy alulműködik, ha alacsony, akkor túlműködik. Azonban önmagában ez az egy paraméter nem ad biztos képet a mirigy állapotáról, ezért ha felmerül az elégtelen működés gyanúja, akkor a saját hormonszintek vagyis a T3 és T4 sőt, gyakran az rT3 megállapítása is létfontosságú lesz.

Pajzsmirigy túlműködés:

Oka leggyakrabban a stressz, gyulladás, enzim működési zavar, tápanyaghiány, ritkán a fokozott jódbevitel vagy a genetika.

Tünetei:

 • emelkedett pulzusszám, „heves szívdobogás érzet”
 • fokozott anyagcsere, gyors emésztés, hasmenés
 • fokozott étvágy mellett fogyás
 • hőemelkedés, melegkerülés
 • fokozott izzadás, meleg, nyírkos bőr
 • idegesség, nyugtalanság, remegés
 • alvászavar, fáradékonyság, fejfájás
 • érzelmi labilitás
 • izomgyengeség
 • csökkent koleszterinszint
 • menstruációs zavarok, spontán vetélés

Pajzsmirigy alulműködés:

Döbbenetes ütemben nő a betegek száma! Rengeteg oka lehet, ezek közül csak a leggyakoribbak: a mirigy működését gátló gyógyszerek szedése, gyulladás, autoimmun folyamatok, hormonális zavar, tápanyaghiány, drasztikus fogyókúra, alkoholfogyasztás, sebészeti beavatkozás, jódhiány… Nagyon gyakran a pajzsmirigy működés zavara következmény, például érzelmi vagy testi traumák után jelentkezik először és nem primer állapot.

Tünetei:

– alacsony pulzus, fázékonyság, hideg végtagok
– lassú anyagcsere, hízás, emésztési problémák, puffadás, székrekedés
– étvágytalanság
– lassú beszéd, gondolkodás, koncentrációs zavarok
– fáradékonyság, erőtlenség
– szorongás, depresszív hajlam
– halvány, száraz, hámló bőr
– hajhullás, szőrzet ritkulás
– gyakori megbetegedések, allergiás tünetek
– folyadékvisszatartás, puffadt arc és szemhéjak
– emelkedő koleszterinszint
– nemi vágy csökkenése, cikluszavarok, menstruáció kimaradása, meddőség

A mirigy alul- és túlműködése egyaránt okozhat megnagyobbodást és kellemetlen érzést nyeléskor, valamint mindkettő hatással van a női ciklusra! Legtöbbször túlműködéssel indul, majd később alul-működésbe csap át, végül teljesen ki is merülhet.

Azt látni kell, hogy a hormonpótlás önmagában nem lesz elég. A vércukorszint normalizálása az első és legfontosabb lépés. Nagyon gyakran vitamin- és tápanyaghiány is fennáll, így bár bizonyos ételeket ki kell zárunk az étrendünkből, másokat meg éppen hogy be kell vezetnünk ahhoz, hogy a nélkülözhetetlen nyomelemekkel ellássuk a szervezetünket. Helyre kell tenni a ciklust, ha itt is zavarok vannak, feltétlenül szükség lesz rendszeres testmozgásra, valamint hatékony módszert kell találnunk a stressz levezetésére, hiszen ez a pajzsmirigyünk egyik legnagyobb ellensége!


Photo by Matthew Henry from Burst