Tavaszi méregtelenítés – Vajon jót tesz-e mindenkinek?

Azt vettem észre, hogy az emberek a méregtelenítésben is két végletet képviselnek, mint általában olyan sok mindenben. Az egyik csoport, teljesen feleslegesnek tartja, mondván a testünknek ott a mája, ami elvégzi ezt a feladatot, míg a másik csoport képes napokig vagy akár hetekig koplaltatni magát, az egészség nevében.

Nézzük, kinek miben van és miben nincs igaza:

A „szuper májunkról” már az újévi zöld-turmix cikkben is írtam. Való igaz, hogy a májunk -nagyon sok egyéb funkciója mellett- a test méregtelenítését is elvégzi. Első sorban éjszaka dolgozik, és a számunkra káros vagy veszélyes anyagokat a nyelvre és a belek falára kiüríti.

Ezzel kapcsolatban máris két dolgot kell megérteni: Az első, hogy bár kiválasztja, de el nem távolítja őket a testből, vagyis, ha mi nem vagyunk erre tudatosak, akkor a reggel éhgyomorra megivott kávéval és megevett kaláccsal már a fáradtságos munka nagy részét tönkre is tettük, anélkül, hogy tudnánk róla.

A másik, hogy biztos vagyok benne, a máj nem arra lett teremtve, hogy ilyen mennyiségű idegen- vagy méreganyaggal kelljen nap mint nap megbirkóznia! Én nem is csak azzal, amit megeszünk, hanem azzal is, amit belélegzünk vagy ami a bőrünkön keresztül jut be a szervezetünkbe. Így azt gondolom, minden segítséget meg kell adnunk neki, amit csak lehet.

Hogyan tudom megakadályozni, hogy az éjszaka kiválasztott méreganyagok az emésztő rendszerből visszaszívódjanak?

Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Egy olyan reggeli rutin, ami sem sok időt, sem sok előkészítést nem igényel. Szerezzünk be egy nyelvkaparót! (1000 ft/db) és minden reggel egy határozott mozdulattal távolítsuk el a lepedéket a nyelvünkről. (Aki most azt gondolja, hogy ez undorító, annak csak annyit mondanék, hogy érdemes belegondolni abba, ellenkező esetben ezt visszanyeljük a gyomrunkba…)

Ha ezt megtettük, akkor alapos száj öblögetés és fogmosás után az emésztőrendszerünk első állomását már meg is tisztítottuk. Ez pont plusz 1 percet vett igénybe reggel a fürdőszobában.

A következő lépés, hogy a belek falára kirakódott salakanyagoktól is megszabadítsuk a szervezetünket. Ez is nagyon egyszerű, és mindenki végezheti. 3 dl langyos vízbe egy fél citrom levét kell belefacsarni és azt még étkezés előtt legalább fél-1 órával éhgyomorra meginni.

Figyelem! A hiedelmekkel ellentétben a citrom nem csinál savat! Ha ég tőle a gyomrod, az nem a citrom miatt van, hanem a tönkretett gyomornyálkahártya, vagy az elégtelen sav-összetétel miatt. Ebben az esetben egész kicsi mennyiségű citrommal kell kezdeni, és az adagját lassan emelni. A citrom lúgosít, vagyis, ha sok a savad és gyakran ég a gyomrod, akkor pont, hogy segíteni fog rajtad.

Ha ezeken kívül semmi máson nem változtatsz, már akkor is sokat tettél magadért!

De ha te már ebben nagyon gyakorlott vagy, és szeretnél továbblépni, akkor jöhet a nyírfalevél tea, ami szintén jó választás ebben az időszakban, mert a nyirokrendszer megtisztításával segít a télen lerakódott nyáktól és pangó vizektől megszabadítani a szervezetünket, amitől máris könnyebbnek érezhetjük magunkat.

A Jolly Joker pedig a csalán tea lesz, mert gyakorlatilag nincs olyan szerv- vagy szervrendszer a testünkben, ami ne lenne hálás érte. Ezért mellőzném is a hosszú listát, de ami számunkra kiemelkedően fontos lesz, hogy jótékonyan hat a pajzsmirigyre, a női szerveinkre és fokozza az emésztő tüzet, ezzel javítva az anyagcserét. Ez nagyon fontos, hiszen hiába esszük a legtisztább, legjobban összeállított táplálékot, ha nem tudjuk rendesen megemészteni.

És ezzel el is értünk ahhoz a részhez, aminek a nagy böjt-rajongók és nyers zöldeken élők nem fognak örülni. A drasztikus méregtelenítések nem használhatók minden alkatnál! Sőt, azt kell mondanom, hogy tapasztalataim szerint pont azok alkalmazzák őket előszeretettel, akiknek nem-igazán tesz jót. A vékony, tartalékokkal nem rendelkező, fázásra, kimerülésre hajlamos alkatú emberek akár meg is betegedhetnek egy több napos nyers- vagy léböjt kúra alatt. Ha Te is ezek közé tartozol, és eddig nem tudtad, miért nem érzed magad jobban egy ilyen kúra után, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, hogy valószínűleg ez az étrend, nem neked való. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a saját alkatunkat, és azt erősítő, támogató méregtelenítő módszereket válasszunk, hogy valóban eredményesek legyenek.

Mikhail Nilov fotója a Pexels oldaláról

Kiemelt kép: Photo by Gustavo Fring from Pexels