Nálunk a nyár egyik nagy slágere a tortilla. Nem csak azért, mert könnyű és ezer féle képpen variálható étel, hanem mert gyorsan el is lehet készíteni. Amikor azt mondom, hogy nem kell a nyári fogásokat nagyon túlgondolni, akkor az mind az alapanyag választásra, mind az elkészítési időre is vonatkozik. Nem kell folyamatosan 20 összetevős, három fogásos ebédeket főzni, néha sokkal jobban esik a nagy melegben, valami könnyű, de tartalmas egy tál étel. Minél kevesebb időt kell a konyhában töltenünk, annál jobb.

Persze ez jelen esetben azt jelentené, hogy megvesszük a kész, előre csomagolt lapokat a boltban, összevágunk némi friss zöldséget és már kész is van az isteni ebéd.
Hát nem igazán…
A tortilla lapok elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek kinéz. Összesen három féle hozzávalóra és egy kis gyakorlásra van szűkség hozzá, cserébe biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz majd olyan felesleges hozzávalókat, mint tárósítószer, élesztő, sütőpor, tejfehérje, állományjavító, ízfokozó, tömegnövelő és így tovább. Abszolút megér egy kis fáradtságot. Úgyhogy mindenkit arra buzdítok, felejtse el a bolti lapokat és tanulja meg, hogyan készítheti el otthon a számára legjobban tetsző variációt.

Alaprecept: 300 g liszt, 200 g meleg víz, 10 g só

Én a lisztet mindig 1/2 kenyér és 1/2 teljes kiőrlésű lisztből állítom össze. Eddig tönkölybúza, hajdina, köles és csicseriborsó lisztből készítettem, és mindegyik nagyon finom lett.

Dagasztás: Ha van dagasztógéped, akkor nagyon könnyű dolgod lesz. Töltsd bele a meleg vizet a keverőtálba, add hozzá a liszteket és a sót és 3-5 perc alatt a gép összegyúrja neked a tésztát. Természetesen kézzel is el lehet készíteni, én is csináltam már gép nélkül, csak úgy egy kicsit melósabb. Nem túl ragadós, de puha tésztát kell kapnod. Ha túl puha, akkor szórj még rá egy kis kenyérlisztet, ha túl kemény lett, akkor legközelebb rakj bele kevesebbet. 🙂

Kelesztés: Jól záródó edényben pihentetjük, 15-20 percet, attól függ, mennyi ideig tart összeállítani a belevalókat.

Sütés: Innentől már csak arra kel vigyázni, hogy a tészta ne száradjon ki. Én ennek érdekében végig konyharuha alatt tartom. Ebből az adagból 8 db, kisebb, palacsintasütő méretű lap lesz. Szétosztom a tésztát, nagyjából gombócokká gyúrom, de az nemigazán számít, ha szabálytalan, úgyis mindjárt kinyújtom. Az fontosabb, hogy nagyon vékonynak kell lennie, úgyhogy ha nem boldogulok vele könnyen, akkor egy kicsit meg szoktam olajozni a deszkát és a sodrófát. Forró palacsinta sütőben, zsiradék nélkül sütöm ki, és azonnal konyharuhával fedem le, így nem lesz törékeny és száraz. Ez az egyetlen fontos trükk, mert különben nem lehet majd tekerni, vagy hajtogatni.

Töltelékek: Amikor azt mondtam, bármivel meg lehet tölteni, nem vicceltem. A neten, több száz variáció találsz. Nyersen szinte minden zöldség, salátaféle mehet bele. Ha komplettálni szeretnéd, akkor babbal, lencsével is gazdagíthatod. Megkenheted humusszal, avokádó- vagy más zöldségkrémekkel, és öntetet is készíthetsz hozzá.

Quesadilla: Ha maradt még benned kísérletezési vágy, akkor innen már csak 1 bolhaugrás a quesadilla, ami gyakorlatilag töltött, hajtogatott és újra átsütött tortilla. Itt a sajt elengedhetetlen, mert az fogja össze a tésztát, de Vegán sajttal tökéletesen el lehet készíteni. Én mindig azzal csinálom. A tegnap estéről maradt avokádókrémmel kentem meg, friss spenót levelet, koktél paradicsomot és csemege kukoricát tettem bele. Amikor kész összehajtom, és mindkét oldalát jól átforrósítom, hogy a sajt megolvadjon benne. Ennyi! Igazán anya-barát! 🙂

Jó étvágyat hozzá!


Fotó: Andi